SZŰRŐ:
Megjelenések
2018.09.19.
KAPCSOLÓDÓ PROJEKT:
BudaPart

LENDÜLETBEN A BUDAPART

A Kopaszi-gát hangulatát talán senkinek nem kell bemutatni. A BudaPart, Budapest egyik legjelentősebb vegyes funkciójú beruházása – a park kiterjesztésén túl – szolgáltatások széles skáláját is ígéri a leendő lakóknak és a látogatóknak. A várhatóan nyolc–tíz év alatt, mintegy 54 hektáron megvalósuló projekt jelenlegi fázisáról, a fejlesztő vállalásairól és az öböl jövőjéről beszélgettünk Árendás Gergellyel, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatójával.

– Hány lakó- és irodaház épül a Kopaszi-gát mellett?

A több ütemből álló fejlesztés során összesen 30 épületet építünk meg: 15 lakó-, 14 irodaházat és egy hotelt. A BudaPart Otthonok első négy épületét, valamint a BudaPart Gate névre hallgató irodaházat 2019-ben adjuk majd át. Ezek kivitelezése már folyamatban van.

– A Kopaszi-gát a nagyközönség számára elérhető marad?

Természetesen! A park továbbra is várja a kikapcsolódásra, sportolásra vágyókat. Sőt, a vízparti sávhoz egy belső park is kapcsolódik majd, a terület déli részén pedig sportpályákat és kutyafuttatót is kialakítunk. A fejlesztés során összesen 1370 fával és ezernégyzetméternyi cserjéssel bővül a Kopaszi-gát már megszokott és szeretett környezete. Az épületek közötti terek, a földszinti üzletek, a bevásárlóutca és az újabb vendéglátóegységek mind víziónk megvalósulását szolgálják. Azt, hogy a vízparton kimagasló zöld felületi arány mellett olyan urbánus közeget hozzunk létre, amelyik a mindennapok kényelme mellett a közösségépítést is támogatja.

– Hogyan változik a közlekedés a környéken?

Fejlesztőként – az óvodák és az orvosi rendelő kialakítása mellett – az önkormányzat felé vállaltuk a budai fonódó villamos meghosszabbításának tervezését is. Bár a 4-es metró megállója busszal is gyorsan elérhető a BudaPartról, a villamos direkt, kötöttpályás összeköttetést biztosít majd a belvárossal. A tervezett új vonal a Szent Gellért térnél ágazik majd le a jelenlegi vonalról, és a Műegyetem rakparton, valamint a Dombóvári úton áthaladva az Infoparkot és az egyetemi területeket is könnyebben megközelíthetővé teszi. Emellett a kivitelezés során egy sor, nemcsak a környéken, hanem összességében a Budapesten élők szempontjából is előnyös infrastrukturális beruházás is megvalósul: ilyen például a Rákóczi híd felhajtójának átépítése és bővítése a Dombóvári úton. A városrész tavasztól újra megközelíthető lesz BKK-hajóval is. Továbbá a kikötőből vízitaxi is indul, amellyel valóban percek alatt megközelíthető a belváros. Terveink szerint több MOL Bubi közbringaállomással is bővítjük a városnegyed megközelíthetőségének lehetőségét, az utcáin átmenő autóforgalmat pedig próbáljuk minimálisra csökkenteni.

– Mitől lesz egyedi a BudaPart projekt?

Egy dán építésziroda, az ADEPT készítette a városnegyed beépítési koncepcióját, figyelembe véve többek között a benapozottságot, a szélirányt, mindezt a vízparti panorámára optimalizálva. Házaink változatos magasságban épülnek, 16 emeletes lakótornyaink mindenképpen különlegesek lesznek. Az épületek között, a csökkentett autóforgalmú utcák mentén ritmusosan kisebb-nagyobb terek alakulnak ki. Terveink között szerepel, hogy az irodaházak parkolóit esténként és hétvégén az itt lakók és ide látogatók is használhassák. Összességében az volt a cél, hogy egy minden szempontból élhető városrészt alakítsunk ki: a BudaParton egyszerre érvényesül a természetközeliség és a városias közeg.

– Hogy halad a lakások értékesítése és az irodák bérbe adottsága?

Az új építésű lakást keresők körében népszerű célpont Újbuda. A BudaPart otthonai kivételes helyen, magas minőségben épülnek. Jelenleg négy lakóház épül; első két épületünkben már csak pár lakás érhető el, a második ütem lakásait is közel 60 százalékban értékesítettük. Mind a négy épület átadásra kerül 2019-ben. Első irodaépületünk, a BudaPart GATE a projekt főterén, a világhírű Foster + Partners építésziroda által tervezett MOL Campus szomszédságában épül. A BudaPart GATE bérbe adottsága hamarosan eléri a 40 százalékot. Gőzerővel dolgozunk a további fázisok előkészítésén: két új iroda- és egy lakóépület tervei is készen vannak.