SZŰRŐ:
Megjelenések
2019.03.06.
KAPCSOLÓDÓ PROJEKT:
BudaPart

A BudaParti életérzés nyomában. Hogyan épül az új városnegyed? – beszélgetés Kiss Ákossal

A BudaPart városfejlesztési projekt nyerte el Az Év Irodája versenyen Az Év Tervezett Lakóprojektje címet. 15 lakóház, 14 irodaház, 54 hektáros terület, hatalmas zöld- és vízfelület. A beruházás előnyeiről, a fejlesztések jelenlegi fázisáról és arról beszélgettünk Kiss Ákossal, a Property Market lakóingatlan értékesítési és kommunikációs igazgatójával, hogy miért lesz érdemes itt élni, dolgozni vagy csak ide jönni kikapcsolódni.

– A BudaPart elnyerte Az Év Irodája versenyen Az Év Tervezett Lakóprojektje címet. Ha röviden kellene jellemezni ezt a hatalmas volumenű beruházást, akkor milyen elemeket említene, hogyan lehet röviden összefoglalni a projektet?

– Egy különleges helyszínen hozunk létre egy egyedi ingatlanfejlesztést, amelynek nincs versenytársa, miközben mindenki a versenytársa. A vásárlást megelőző döntéskor az ügyfelek mérlegelik, hogy azt az életminőséget, amelyet elvárnak egy lakástól, hol tudják megkapni. Mi teljesen új városnegyedet fejlesztünk annak minden előnyével; egy komplex, mélységeiben átgondolt egységes urbánus szövet jön létre, és ilyen szempontból unikális beruházásról beszélhetünk. Fontos tényező maga a terület, hiszen a Kopaszi-gát egy közkedvelt, szerethető, jól ismert szabadidős zóna gasztrosétányával, és egyben Budapest hatodik legnagyobb közparkja is. A Duna közelsége, az öböl, a sok zöld terület olyan plusz előnyök, amelyek a szakmai zsűri figyelmét is felkelthették. Olyan életminőséget szeretnénk biztosítani, amely vonatkozik az ide költöző lakókra és az irodabérlőkre egyaránt. A mi fejlesztésünk egy-egy jellemzője a város más negyedeiben is elérhetők, de így komplexitásában csak nálunk mutatkozik meg.


 

– Mi az a komplexitás, amiről beszélünk? Egyáltalán az életminőség mit jelent a BudaPart esetében?

– A sokszínűség a teljes projektre érvényes, a beépítés alapján az irodaházak körbeveszik a lakóépületeket, mégis biztosítjuk a szellősséget, az egyedi, különböző méretű és szintekkel rendelkező épületek az optimális benapozottságot és kilátást teszik lehetővé a Duna felé. A térhasználat megfelelő szélességű utakat jelent, miközben korlátozott autóforgalom jön létre a vízszintes fekvőrendőr struktúrának és a zsákutcarendszernek köszönhetően. Kisebb teresedések alakulnak ki, sőt, a fejlesztés közepén egy nagy zöld park lesz, de természetesen el lehet sétálni a Dunához is. Számos szolgáltatást nyújtunk majd, ezért az épületek földszintjein csak kiskereskedelmi funkciók kapnak helyet a parkolók mellett. Összességében egy egységes koncepció mentén egyedi épületek alkotják az új negyedet, ennek érdekében külön építész tervezi az egyes házakat. Fontos szempont az is, hogy egy foghíjbeépítésnél a fejlesztőnek az adott városi szövetbe kell illesztenie az új épületet, azaz egyfajta tematikában kell gondolkodnia, míg mi sokkal nagyobb szabadságot élvezünk, ezért is törekedtünk az épületek sokszínűségére, amely a vevők sokszínűségét, a különböző korosztályok igényeit is szolgálják.

– Hogyan lehet a lakókat, az irodában dolgozókat és a hétvégén idelátogatókat egy platformra, egy közös nevezőre hozni, hogy jól működő, harmonikus városnegyed szülessen?

– A közösségépítés kiemelt célunk, amelyet az épületek között található teresedéseken  is szeretnénk megvalósítani. Smart megoldásokat, közösségi applikációt alakítunk ki, amelyek a mindennapi életet szervezését elősegítik, így például egy parkoló foglaló rendszert tervezünk, de itt hangsúlyozom is, hogy a felszíni parkolást nem engedjük az új házak mellett. Minél egyszerűbb és átláthatóbb megoldásokkal szeretnénk szolgálni az itt kialakuló új közösséget.

– De mégiscsak több ezer ember életteréről, munkahelyéről, szabadidős tevékenységéről beszélünk, akik itt élnek, dolgoznak, vásárolnak. Hogyan fog ez működni a gyakorlatban?

– Egy belvárosi beépítésnél is, ahol az infrastruktúra rendelkezésre áll, többletterhelést jelent az ott lakóknak az oda látogatók tevékenysége. Mi úgy alakítjuk a városnegyed közlekedési-tömegközlekedési struktúráját, hogy az egyes funkciók ne akadályozzák egymást. Már a beruházás első fázisában fogunk nyitni egy szupermarketet, de ennek logisztikai támogatása nem történhet olyan időpontban, amikor a városnegyedbe nagy tömegben érkeznek a dolgozók, vagy éppen indulnak a lakók a munkahelyükre, iskolájukba stb. Fontos, hogy a BudaPart integrálódjon a városi tömegközlekedésbe, ezért a BKK-val egyeztetünk a buszjáratok számának növeléséről. De emellett engedélyeztettük a budai fonódó villamos hálózat új szakaszát, ami a Deák tértől a Gellért teret érintve a Dombóvári út - Budafoki út találkozásáig haladna. A Gellért térnél pedig már felszállhatunk a metróra vagy kötött pályán elérhető a Deák tér – ezek a lehetőségek kiszámíthatóvá teszik az utazást.

– Építenek-e bevásárlóközpontot, hiszen egy kisvárosnyi nagyságrendről van szó, akiket szolgáltatásokkal, üzletekkel kell kiszolgálni?

– Bevásárló utcában gondolkodunk, összesen 10-20 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi területtel számolunk, ahol sokféle, minőségi üzlet lesz. Már az első fázisban olyan szolgáltatásokat szeretnénk megvalósítani, amely a mindennapi élethez szükséges, gondolok itt bankfiókra vagy a már említett élelmiszerüzletre, kávézóra, gasztro helyekre, étteremre, fitneszközpontra. Szerencsére sok az érdeklődő a szolgáltatások beindítására. Az üzleteket nem értékesítjük, hanem bérbeadjuk, így mi tudjuk összeállítani egy fenntartható bérletői mixet, ez egyrészt a minőséget is garantálja, másrészt egységes arculattal, portállal fog kialakulni a bevásárló utca.

– Ha a környéken járunk, akkor láthatjuk, hogy gőzerővel épül a BudaPart. De számszerűsítve hogyan áll jelenleg a projekt?

– Az idei esztendő mérföldkő lesz a projekt életében, hiszen az elmúlt 3 év intenzív időszakát követően – amibe a telekvásárlástól kezdve a szabályozás elfogadásán át szinte minden beletartozik – négy lakóházat tervezünk átadni, amelyek értékesítettsége 90% fölött van. Az első irodaházunkat, a BudaPart GATE-et szintén idén adjuk át, amely jó előbérleti aránnyal rendelkezik. A sikereknek köszönhetően az újabb fázisban egy lakóépületet és egy irodaházat kezdünk el építeni. Megyünk tovább, és az eltervezett ütemben fejlesztjük a városnegyedet.

https://www.budapart.hu/hu 

Média forrás: realista.hu